Archives

I sommeren 2023 inviterede Helga Isager igen en gruppe af vores dygtigste danske strikdesignere på weekendtur til Tversted, for at mødes om vores fælles passion for strikning, og for at påbegynde arbejdet på en ny fælles Isager kollektion – denne gang med inspiration i Åse Lund Jensens fine gamle opskrifter fra 1960’erne og 70’erne.

Modsat datidens hønsestrikning med dyrkelse af spontane indfald og strikning uden opskrift, var Åses opskrifter altid gennemarbejdede og bar præg af hendes baggrund som skrædder. Vi skatter hendes sirlige modelberegninger og -tegninger højt og opbevarer originalerne i ringbind, som vi normalt kun selv har adgang til.

Idéen med Isager Archives var, at hver designer skulle tage udgangspunkt i én eller flere opskrifter fra arkiverne og ud fra disse og en fastlagt farvepalet, skabe et nyt og mere nutidigt design.

Designerne har udvekslet idéer, lavet skitser og strikket stakkevis af prøver, og nu er de færdige designs her endelig; 12 smukke stykker strik. Se alle modellerne herunder.

KARLA CAPE / Design: Anne Ventzel

Anne Ventzel skriver om designet:

KARLA CAPE er mit bidrag til den fælles kollektion ISAGER ARCHIVES. Inspiration er fundet i Åse Lund Jensens strikkeopskrifter fra 50erne og 60erne. Den specifikke opskrift jeg har taget udgangspunkt i, hedder BRIKKER, og er en kappe med tilhørende hue. Jeg blev ved første øjekast tiltrukket af det grafiske mønster i vævestrik, som jeg her har valgt at lave en nyfortolkning af. Jeg kan godt lide tanken om en kappe, som man tager ud over sit tøj. Rent funktionelt synes jeg dog, at en kappe er lidt besværlig i praksis, når man suser ud i hverdagen, og tøjet bare skal sidde. Derfor har jeg valgt at forvandle den til en mere “styret” form, nemlig en rummelig cardigan med halværme.
Cardiganen er strikket i vævestrik, som er en enkel teknik, som gør det muligt at strikke et flerfarvet mønster uden at strikke med flere farver samtidig. Det betyder, at det som syner som fairisle strik på dette projekt, blot strikkes med én farve ad gangen, hvilket letter på sværhedsgraden.

MATERIALER
Isager Eco Soft
Isager Tvinni
Knapper

Køb opskriften

Køb garnkit

@anneventzel

INGE SWEATER /  Design: Lene Holme Samsøe

Lene Holme Samsøe skriver om designet:

Jeg har været særlig glad for at deltage i Isager Archives kollektionen, fordi inspirationen skulle komme fra Åse Lund Jensens design. Hendes bog STRIKNING var nemlig medvirkende til, at jeg gik i gang med at skrive strikkeopskrifter. I bogen var det første gang, jeg mødte den faglige og systematiske måde at anskue strik på og det gav mig lyst til at lære faget strik. En af de bedste beslutninger, jeg har truffet!
Åses mønster „Stjerner“ har været min inspiration til Inge Sweater. Den har tydelig reference til 60ernes og 70ernes mønstre og formsprog – men også til endnu tidligere mønstertradition.

Inge Sweater strikkes oppefra og ned. Al mønster strikkes rundt og rundt fra retsiden, da vendepindene strikkes før jacquardmønsteret. Der er altså ingen langsommelige vrangpinde med mønster og der strikkes med højst 2 farver ad gangen.
Det var vigtigt for mig, at mønsteret blev symmetrisk og pænt langs raglanudtagningerne, og det er lykkedes i alle størrelser.

For mig er Inge Sweater en moderne klassiker, og derfor var det oplagt at strikke den i Åses eget garn, Jensen Yarn. Det er et tretrådet uldgarn, der produceres i Danmark, er holdbart og ældes smukt.

MATERIALER
Jensen Yarn

Køb opskriften

Køb garnkit

@leneholmesamsoe

NORMA SWEATER /  Design: My Favorite Things Knitwear (Louise Rasmussen)

My Favorite Things Knitwear (Louise Rasmussen) skriver om designet:
At få lov at dykke ned i Åse Lund Jensen opskriftkartotek og genfortolke en af de gamle opskrifter var en drøm. Åse Lund Jensen var pionér. Så det er med stor ærefrygt, at jeg sender Norma Sweater ud i verden.

Norma Sweater, som er mit bidrag til Isager Archives tager afsæt i Åse Lund Jensens model ’Svendborg’, og det er brudstykker af mønsterrapporten, der er grundlag for Norma Sweaters distinkte striber. For at bringe designet fra 60’erne ind i nutidens formsprog og ind i MFTK’s designunivers, har jeg skåret mere fra, end jeg har lagt til.

Pasformen og udtrykket er klassisk, elegant og komfortabelt. Dyb raglan, let oversized, brede ærmer. En unisex-sweater, der kan bæres af alle.
Kombinationen af farver og mønsterrapport var et naturligt og intuitivt valg, som opstod allerede under det første kollektionsmøde i Tversted. Jeg faldt for ’Svendborgs’ rene, grafisk mønsterrapport og linier, og besluttede derfor at gå med min intuition og kaste mig ud i mit allerførste flerfarvede design. Jeg har haft mange idéer til flerfarvede design gennem årene, men det er først nu – med Åse i ryggen – at det føles rigtigt at udgive.

Jeg har med Norma Sweater bestræbt mig på at lave et lettilgængeligt design, der forhåbentlig giver flere mod på at kaste sig ud i disciplinen med strik i flere farver. Der arbejdes med max to farver ad gangen, hvilket gør strikkeprocessen både sjov og overskuelig.

Norma Sweater er hyldest til den klassisk nordiske striktradition og en af dens helt store foregangskvinder.

MATERIALER
Isager Tweed
Silk Mohair
Tvinni

Køb opskriften

Køb garnkit

@myfavouritethings.knitwear

ESTHER JACKET /  Design: PetiteKnit (Mette Okkels)

Petiteknit (Mette Wendelboe Okkels) skriver om designet:
Da jeg fik lov at se mig omkring i Isagers arkiv af tidligere opskrifter, var jeg ikke i tvivl, da jeg så cardiganen, der er inspiration for Esther Jacket. Det simple men meget effektfulde mønster af ret- og vrangmasker har en tidløs kvalitet over sig, og det er sådan en strik, man ville elske at finde i sin bedstefars skab og tage med hjem i sit eget. Esther Jacket strikkes oppefra og ned i Jensen Yarn og Highland fra Isager Yarn.

MATERIALER
Jensen Yarn
Highland

Køb opskriften

Køb garnkit

@petiteknit

GERDA SWEATER + SKIRT /  Design: Aegyo Knit (Karoline Skovgaard)

Aegyoknit (Karoline Skovgaard) skriver om designet:
Inspirationen til Gerda sættet opstod fra et tidligere mønster af Åse Lund Jensen. De fleste af Åses opskrifter fra 1960’erne og 1970’erne ligger stadig i Isagers arkiver, og her fangede en helt særlig sweater min interesse. Det var en helt klassisk sweater, og dog, helt typisk for sin tid, fyldt med struktur og snoninger. Præcis som meget af moden igen dikterer i dag. Forskellen var dog, at man på Åses tid havde en helt anden måde at gå til det at ”konstruere” sweatre, og det var sjovt at se hvordan den originale sweater tydeligvis var strikket i mange stykker, en for en, for så at være syet sammen til sidst. Meget modsat af, hvordan vi gør i dag. Med denne sweater som inspirationskilde ønskede jeg at bevare så meget som muligt fra Åses originale version, men udgangspunktet blev at skabe en opskrift på en sweater og en nederdel der blev strikket oppefra og ned som vi oftest ser i dag.

MATERIALER
Spinni
Silk Mohair

Køb opskriften

Køb garnkit til Gerda Sweater

Køb garnkit til Gerda Skirt

@aegyoknit

JOHANNE_LOOP_SWEATER /  Design: Other Loops (Maja Kløvdal)

Other Loops (Maja Kløvdal) skriver om designet:
JOHANNE_LOOP_SWEATER henter inspiration fra ’Alstrøje’. En sweater i nuancestrikning designet i 1960’erne eller 1970’erne af Åse Lund Jensen, stifter af Isager. Fortolkningen tager afsæt i den originale mønsterrapport, og nuanceskiftet fremhæves ved at farverne graduerer fra toppen ned over sweateren via mønsterrapporten, der strækker sig til bunden.
Sweateren strikkes oppefra og ned. For at sikre en god pasform strikkes der vendepinde øverst på både bagstykket, skuldrene og ærmerne. Der strikkes tofarvet mønsterstrik efter diagram på kroppen og på den nederste del af ærmet.

MATERIALER
Isager Tweed
Silk Mohair

Køb opskriften

Køb garnkit

@otherloops

ÅSE SWEATER /  Design: Hanne Rimmen

Hanne Rimmen skriver om designet:
Aase sweater har et grafisk mønster, som med sine gentagelser skaber et stilrent og moderne nordisk look.
Mønstret er inspireret af strikdesigner Åse Lund Jensens smukke mønster kaldet ”Skæl”, som oprindelig blev det brugt til et taskedesign.
Åse skabte op igennem 50érne og 60érne en ikonisk stil omkring mønsterkombinationer og rytmiske indtagninger og udtagning i mønsterstrik. Detaljer der med stor respekt for det oprindelige er genskabt i en ny tid, i dette design.
Aase sweater er designet til kollektionen Isager Achives 2024, i samarbejde med Isager

MATERIALER
Spinni
Tvinni

Køb opskriften

Køb garnkit

@hannerimmen

TOVE SHIRT + SKIRT /  Design: Odd Row (Lene Rix)

Odd Row (Lene Rix) skriver på designet:
Mit bidrag til Isager Archives kollektionen består af en skjortebluse med krave og vævestrik på bærestykket samt en enkel nederdel i ren vævestrik. Inspirationen var to opskrifter fra 60’ernes og 70’ernes arkiver – en taljeret bluse med knapstolpe og en vest i vævestrik, som begge var typiske for tiden.
Tilsammen udgør Tove Shirt & Skirt et elegant sæt – eller skjorteblusen kan kombineres med dine yndlingsbukser og nederdelen med en klassisk skjorte. Begge dele strikkes i Spinni som også blev brugt i begge de originale opskrifter – nu tilsat en tråd Silk Mohair.
Tove Shirt strikkes oppefra og ned. Først strikkes kraven i rib og der strikkes videre ned på bærestykket i vævestrik med én eller flere kontrastfarver. Krop og ærmer er i glatstrik og der laves indtagninger for at definere taljen. Ærmerne afsluttes med vævestrikkede manchetter.
Tove Skirt er en enkel nederdel i vævestrik. Den kan strikkes som en kort model til over knæet eller som et lidt længere pencil skirt til midt på læggen. Nederdelen strikkes fra taljen og ned i vævestrik rundt på pinden.

MATERIALER
Spinni
Silk Mohair

Køb opskrifterne

Køb garnkit til Tove Shirt

Køb garnkit til Tove Skirt

@odd_row

RITA JACKET /  Design: Helga Jóna Thórunnardóttir

Helga Jóna Thórunnardóttir skriver om designet:
RITA Jacket er mit bidrag til ISAGER ARCHIVES. Inspirationen er fundet i Åse Lund Jensens strikkeopskrift “PJUSK Battlejakke”, som hun lavede i 1974. Jeg har altid været fascineret af den jakke, af løkkestrik og af den smukke håndtegning, Åse lavede af den.
Jeg har nyfortolket jakken i en let udgave af en bomber jakke, hvor løkkerne er strikket i Isager Bouclé, som jeg synes er skabt til jakken. De fine små løkker i garnet giver løkkerne prikken over i’et, næsten som en pels.
Jakkens rib, kanter og krave er strikket i vævestrik, hvor jeg har strikket i Trio 2 og Alpaca 1 holdt sammen, hvilket jeg synes giver en smuk kontrast til løkkerne.
Jeg har virkelig nydt processen at sætte mit eget præg på en af Åses opskrifter.

MATERIALER
Alpaca 1
Trio 2
Bouclé

Køb opskriften

Køb garnkit

@helgajona

AGNES SWEATER /  Design: Knitthing (Tine Rousing)

Tine Rousing skriver om designet:

Agnes Sweater er mit bidrag til kollektionen ISAGER ARCHIVES. Den er inspireret og designet ud fra Åse Lund Jensens model som hedder FÆRØ TRØJEN, som var en flerfarvet sweater til både børn og voksne.
I min fortolkning har jeg kombineret den klassiske raglan sweater med en balaclava, som strikkes til i forlængelse af halsudskæringen med spændende detaljer.
Modellen er overvejende strikket i drejet rib, som er inspireret af tiden, hvor modellen oprindelig er fra. Bærestykket er strikket i to tråde Highland Wool. Det flerfarvet mønster er forenklet og strikkes med to farver Spinni for et farvemix.
Agnes Sweater er strikket oppefra og ned og afsluttes forneden af en løs rib, som giver en fin pasform til modellen.

MATERIALER
Highland Wool
Spinni

Køb opskriften

Køb garnkit

@knitthing_

FLORA SLIPOVER /  Design: Camilla Vad

Camilla Vad skriver om designet:
FLORA SLIPOVER er mit bidrag til den fælles ISAGER ARCHIVES kollektion . Jeg har fundet inspiration er i Åse Lund Jensens opskrift ‘BLOMSTER’ der oprindeligt er en cardigan og en sweater. Jeg har kendt til opskriften i mange år fra da jeg var ansat i Isager’s butik der dengang også lå i København og vidste med det samme at det var den jeg ville arbejde med. Åse Lund Jensens ‘BLOMSTER’ har et gennemgående mønster med fine små blomster i mønsterstrik. Et rigtigt fint mønster der er let at memorere.
Modellen skulle være retro 60’er eller 70’er i stilen og for mig er en slipover med blomster-mønster så retro som det kan blive.
For at tilføre lidt nyt til den fine blomst har jeg valgt at spejle den, så der er blade på begge sider af blomsterkronen og samlet blomsterne lidt så der er færre masker mellem farverne og derved lettere at strikke selv hvis man er ny i mønsterstrik.
Flora Slipover er strikket rundt nedefra og op til ærmegabet hvor der strikkes mønster frem og tilbage på pinden. Der skal således ikke klippes i det færdige strik. Modellen er kropsnær som veste var i både 60’erne eller 70’erne. Jeg valgte selvfølgelig Jensen Yarn – det tidligere ÅLJ garn holdt sammen med en tråd silk mohair, så der er virkelig mulighed for farve og mønsterleg da begge garnkvaliteter kommer i et væld af farver.

MATERIALER
Jensen Yarn
Silk Mohair

Køb opskriften

Køb garnkit

@camillavaddk

KIRSTEN SHIRT /  Design: Helga Isager

Helga Isager skriver om designet:
Udgangspunktet for min Kirsten Shirt er Åse Lund Jensens model Skjorte med striber på langs og på tværs, som oprindeligt var strikket i 1 tråd Jensen Yarn.
Min egen version er strikket i 1 tråd Tvinni med retriller i 1 tråd Silk Mohair. Jeg havde lyst til, at udtrykket skulle være let og forårsagtigt, og Tvinni’en giver netop denne lethed. Samtidig kan jeg godt lide at strikke på tynde pinde. Strikningen må gerne tage tid og involvere gode teknikker, der giver et færdigt udtryk. De stykker strik, jeg har brugt længst tid på og gjort mig umage med, holder også ofte længst tid i min garderobe.
Nederste del af forstykke og ryg strikkes på tværs i glatstrikning med retriller (2 p r i Silk Mohair). Der strikkes vendestrikning, så mellemrummet mellem striberne bliver smallere ved bærestykket. Herefter strikkes der m op til den øverste del af bærestykket, hvor der også strikkes en stolpelukning. Der strikkes vendestrikning ved skuldrene, og skuldrene strikkes sammen.
Modellen har ribkrave og små kuppelærmer, som strikkes for sig og sys på.

MATERIALER
Tvinni
Silk Mohair

Køb opskriften og garnkit

@helgaisager