Isager Vintage

Isager er jo et gammelt, velrenommeret firma med rigtig mange opskrifter i kartoteket. Nogle af mønstrene er blevet klassikere, og andre popper op nu og da. Det kan være en elsket trøje, der er blevet slidt i laser, og ejeren ønsker sig en ny, – fuldstændig magen til den gamle. Som regel har vi både opskrift og det samme garn i de samme farver. Under alle omstændigheder har vi alternative garner og farver, så modellen kan blive næsten som den gamle og måske endda lidt bedre.

På denne side vil vi prøve at samle nogle af de gamle opskrifter og med de gamle imagebilleder.

Vi går ikke ind og retter i opskrifterne, selv om det måske kunne være fristende at lave ærmegabet lidt kortere og tilføje flere størrelser.

Hvis modellen er strikket i garn, vi ikke længere fører, vil vi tilføje et alternativt garn- og farveforslag.

MODEL 1937

MODEL 1937 er nyere model med samme inspiration som SUKKERTRØJEN.

Opskriften findes i størrelse Medium (Stor)
Garn: Isager Tvinni eller Isager Highland

KØB OPSKRIFT OG GARN TIL MODEL 1937

SUKKERTRØJEN – VINTAGE

Marianne Isager om modellen i “Et Strikkeliv – Tilbage til Tversted”:

“Min mors sygeplejerske-veninde ‘Tante’ Henny og ‘tante’ Ella boede i et charmerende rækkehus i Brønshøj. Begge tanter strikkede på livet løs. Jeg blev opmærksom på tante Ellas grønne havetrøje, som hun havde byttet sig til for sukkermærker under 2. Verdenskrig. Jeg skjulte ikke min begejstring for trøjen og fik lov at få den. Trøjen havde en lille let snoning som mønster, og den inspirerede mig til model “SUKKERTRØJEN”.

Modellen strikkes nedefra og op med små snoninger uden brug af snoningspinde.

Opskriften findes i størrelse Medium (Stor)
Garn: Isager Jensen Yarn

KØB OPSKRIFT OG GARN TIL SUKKERTRØJEN – VINTAGE

SNEDRONNINGEN FRAKKE

SNEDRONNINGEN FRAKKE er strikket med ZIGZAGSTRIKNING. Oprindeligt er frakken strikket i Hebridia, som er en garnkvalitet, vi ikke længere fører. Marianne foreslår i stedet, at frakken strikkes med Alpaca 3.

Opskriften er en kopi af Marianne Isagers originale maskinskrevne opskrift.

Opskriften findes i størrelse 36-38 & 40-44
Garn: Isager Alpaca 3

KØB OPSKRIFT OG GARN TIL SNEDRONNINGEN FRAKKE

ZALMIAK TIL BØRN

ZALMIAK til børn er designet af Marianne Isager i 1980’erne. Modellen strikkes med jaquardstrikning og passer både piger og drenge.

Opskriften findes i størrelse 6 mdr. (2) 4 (6) 8 (10) år
Garn: Isager Tvinni

KØB OPSKRIFT OG GARN TIL ZALMIAK TIL BØRN

LABYRINTER OG STRIBER

Klassisk herresweater i JACQUARDSTRIKNING med tilsatte ærmer.

Opskriften findes i størrelse M (L)
Garn: Isager Tvinni

KØB OPSKRIFT OG GARN TIL LABYRINTER OG STRIBER

KVADRAT

KVADRAT er en model fra 1979 designet i NEVERKONT.

Marianne skriver om NEVERKONT i Et Strikkeliv – Tilbage til Tversted:
“I Norge strikkede man strømper i NEVERKONT teknikken. Navnet henviser til en kurv, (kont) flettet af tynde barkstrimler, (never) svarende til vores gammeldags spånkurve, der har samme flettede flade. Som elever på Skals Håndarbejdsskole læste vi om den spændende teknik i bladet Norsk Husflid, og det blev en øjenåbner for os, at strikning kunne foregå i forskellige retninger og ikke nødvendigvis kun fra neden, fra oven, fra siden eller fra ærme til ærme”.

Opskriften findes i størrelse 36/38, 40/42 og 44/46
Garn: Isager Spinni

KØB OPSKRIFT OG GARN TIL KVADRAT

FLAGERMUSEN

Marianne skriver om modellen i Et Strikkeliv – Tilbage til Tversted:
“I 1980’erne blev ærmegabene dybere og ord som “flagermusærmer” kom ind i modebilledet. Det påvirkede selvfølgelig også de modeller, jeg udviklede. Min første model FLAGERMUSEN var inspireret af en musikvideo med sangerinden Kate Bush og sangen Babooshka”.

Opskriften findes i størrelse S, M og L
Garn: Isager Tvinni

KØB OPSKRIFT OG GARN TIL FLAGERMUSEN

FIRKANTER

FIRKANTER er en løstsiddende model i NEVERKONT teknik, designet af Marianne Isager i 1980’erne.

Marianne skriver i Et Strikkeliv – Tilbage til Tversted:
“I 80’erne blev jeg optaget af STRUKTURMØNSTRE. Jeg fandt inspiration i kunstbøger, jeg lånte på biblioteket. Jeg var glad for farver, gerne i kombination med GOBELINSTRIKNING og massevis af bieser. Farverne blev stærkere – rosa, turkis og koboltblå var vigtige nuancer i yndlingspaletten.”

Opskriften findes i størrelse M og L
Garn: Isager Tvinni

KØB OPSKRIFT OG GARN TIL FIRKANTER

HARLEQUIN TOP

Harlequin top blev udgivet første gang i 2012 i Marianne Isagers bog Strik a la Carte II.

Opskriften findes i størrelse M og L
Garn: Isager Bomulin

KØB OPSKRIFT OG GARN TIL HARLEQUIN TOP

JUMPSUIT

Det danske sommervejr er uforudsigeligt! Men hvordan klæder man sig så på til en tur i sommerlandet? Hvad med at hoppe i en lækker, strikket jumpsuit i ISAGER Jensen Yarn? Man kan holde varmen, men stadig fange lidt kulør, hvis solen skulle kigge frem bag skyerne.
Modellen er designet af Åse Lund Jensen i 1970’erne.

Opskriften findes i størrelse 38 & 40
Garn: Isager Jensen Yarn

KØB OPSKRIFT OG GARN TIL JUMPSUIT

SWEET HEART

Sweet Heart er en sommermodel i ZIGZAGSTRIKNING designet af Marianne Isager, i starten af 1990’erne. Modellen blev oprindeligt strikket i kvaliteterne “Hør” og “Tvinni Alpaca”, men da disse ikke længere føres, foreslår vi i stedet at bruge Isager Hør Organic og Isager Alpaca 1, som vil give toppen et let og lækkert udtryk.

Opskriften findes i størrelse S, M og L
Garn: Isager Hør Organic og Isager Alpaca 1

KØB OPSKRIFT OG GARN TIL SWEET HEART

ÅSES BLOMSTER

Dette er Åse Lund Jensens originale Blomster opskrift, designet 1970’erne. Opskriften inkluderer Åses 7 forslag til farvekombinationer samt opskrift på cardigan/sweater og hue.

Opskriften findes i størrelse 40, 42 og 44
Garn: Isager Jensen

KØB OPSKRIFT OG GARN TIL ÅSES BLOMSTER

RINGE

RINGE er strikket med hexagonteknikken. Marianne Isager skriver om teknikken:
“HEXAGON er et mønster, jeg bliver ved med at vende tilbage til og stadig kan se nye muligheder i. Mønsteret kan strikkes i mange variationer afhængig af, hvor mange masker man vælger at lade hvile på pinden – og hvor mange masker man strikker mellem de masker, der løftes løst af. Pindeantallet kan også variere, og frem for alt kan der leges med tykt og tyndt garn i hexagonteknikken.”
Et strikkeliv – tilbage til Tversted

Opskriften findes i størrelse M, L
Garn: Isager Jensen

KØB OPSKRIFT OG GARN TIL RINGE

JAPAN

JAPAN er en løstsiddende model i jacquardstrik, designet af Marianne Isager i 1980’erne.

Opskriften findes i størrelse Medium (Stor)
Garn: Isager Tvinni

KØB OPSKRIFT OG GARN TIL JAPAN 

NEWS

NEWS er designet af Marianne i starten af 1990’erne.

“Jyllandsposten havde opfordret mig til at lave en strikketrøje til deres weekendudgave, som ofte havde temaer med have, mad eller håndarbejde. Jeg satsede på at strikke bogstaver i sort og hvidt, men det blev for svært. Til sidst opgav jeg og strikkede bare de to farver sammen for at slutte pinden og lukke af. På den måde opstod AVISSTRIKNINGEN. Effekten med de to tråde der blev strikket sammen, kunne tolkes som skrift, og så skulle der bare strikkes spalter for at få det til at ligne en avisside.”
-Marianne Isager i bogen Et Strikkeliv, 2022

Opskriften findes i størrelse: S/M (M/L) L/XL
Garn: Isager Spinni, Isager Alpaca 1 og Isager Tvinni

KØB OPSKRIFT OG GARNKIT TIL NEWS

DOMINANS

DOMINANS er en sweater til herrer, designet af Marianne Isager i slutningen af 1980’erne. Udtrykket skabes ved at skifte dominans undervejs.

“Da jeg var fast udstiller på FORMLAND-messen i Herning, fik jeg i 1989 Formlandprisen for en model, strikket i jacquard, som jeg kaldte for DOMINANS. Den blev en af mine mest populære herresweatre”
-Marianne Isager i bogen Et Strikkeliv, 2022

Opskriften findes i størrelse: M (L)
Garn: Isager Jensen Yarn

KØB OPSKRIFT OG GARNKIT TIL DOMINANS

ZALMIAK

ZALMIAK er designet af Marianne Isager i midten af 1980’erne. Modellen strikkes med jaquardstrikning og passer både mænd og kvinder.

Opskriften findes i størrelse: S (M) L
Garn: Isager Tvinni og Isager Tweed

KØB OPSKRIFT OG GARNKIT TIL ZALMIAK

DAVID

DAVID er en klassisk vendetrøje med tilhørende hætte, vanter, muffedisser, benvarmere og halstørklæde.

GRAFFITI

GRAFFITI er en model fra starten af 80erne, hvor flagermusærmer blev moderne, og hvor flere modeller blev strikket fra ærme til ærme. Brede ærmer kræver tynde garner, og jeg havde fået et skønt, blødt garn med angorauld (kaninuld). Jeg holdt ikke fast i kvaliteten, da jeg synes, den holdt for dårligt i brug, men modellen kan være sjov at strikke igen, og man sætter selv sit præg på den ved at bruge de mønstre fra opskriften, man ønsker. Jeg kan anbefale, at der strikkes 2 tråde Alpaca 2 sammen for at opnå den ønskede strikkefasthed.
– Marianne Isager, februar 2022

Opskriften findes i størrelse: M
Garn: Isager Alpaca 2

KØB OPSKRIFT OG GARNKIT TIL GRAFFITI

PLISSÉ-KJOLE

PLISSÉ-kjolen stammer fra 80erne, hvor det var på mode at strikke både nederdele og kjoler. Min første model med plissé var en nederdel, strikket på langs fra side til side og med vendestrikning, så jeg kunne få vidde for neden og et fast stykke over hoften. Udfordringen ved at strikke kjoler og nederdele er, at strukturen i strikningen skal være så fast, at modellen ikke går ud af form, men samtidig så let, at modellen ikke bliver for tung. Den balance fandt jeg i kombinationen af Jensen Yarn (tidl. ÅLJ garn) og Spinni, og jeg synes det fungerede så fint, at jeg også fik lyst til at strikke en kjole.
– Marianne Isager, januar 2022

Opskriften findes i størrelse: 36/38, 40/42 og 44/46
Garn: Isager Jensen Yarn og Isager Spinni

KØB OPSKRIFT OG GARNKIT TIL PLISSÈ-KJOLE

MØNSTERMIX

MØNSTERMIX er fra bogen STRIK a la Carte 2 og er en model, hvor jeg opfordrer dig til at mixe dine egne mønstre: ”Læg ternet papir i din kuffert næste gang, du er på rejse, og tegn alle de mønstre, du ser. Når du kommer hjem, kan du redigere i din mønstersamling og strikke en sweater fyldt med minder om din rejse ”. I modellen har jeg valgt at mixe klassiske nordiske mønstre, men det kunne også være mønstre fra mine rejser i Japan, Latinamerika eller Afrika.
– Marianne Isager, december 2021

Opskriften findes i størrelse: S, M OG L
Garn: Isager Spinni
KØB OPSKRIFT OG GARNKIT TIL MØNSTERMIX

PJUSK BATTLEJAKKE

Flere unge designere har taget fat i ”løkkestrikning”. Det fik mig til at tænke på min forgænger Åse Lund Jensens skønne battlejakke, som hun kaldte PJUSK. Åse lavede modellen i 1974 og sikkert til en udstilling, men hun lavede også en udførlig opskrift til og i to størrelser.

Vi fandt også et billede af en hue, Åse lavede med løkkestrik, men den har vi ikke fundet opskriften på. Pjusk-opskriften indeholder dog opskriften på den hue, som modellerne har på, sammen med jakken.
– Marianne Isager, november 2021

Modellen blev den gang strikket i Hebridia, som er en garnkvalitet, vi ikke længere fører, men her i huset har både Helle og Kirsten strikket prøver i andre kvaliteter, der rammer strikkefastheden. Vi er nået frem til, at der opnås et flot og let resultat med fyldige løkker, hvis der strikkes i Isager Alpaca 3. Garnforbruget i Hebredia og Isager Alpaca 3 er det samme. Der skal bruges 900 g til den lille – og 1000 g til den store størrelse.

Strikkeprøven herover er strikket i Isager Alpaca 3 fv 43.

Opskriften findes i størrelse: 38 og 42
Originalt garnforslag: Hebridia Naturuld
Alternativt garnforslag: Isager Alpaca 3

KØB OPSKRIFT OG GARNKIT TIL PJUSK BATTLEJAKKE